9 Ocak 2010 Cumartesi

Mum çiçeği...

1945 yılında gelen muhacirlere devlet destek vermiş, iki oda ve bir hamamdan ibaret, tavanı ahşap, duvarları ise topraktan bir evmiş bu ev. Bu evde altı kişilik bir aile yaşarmış, biri kız biri erkek iki evladı olan bir çift ve kayınvalide ile görümce..O zamanlar gelin olmak ne de zormuş, her işi ama her işi yapıverirmiş gelin kısmı...gel zaman git zaman kız çocuk büyümüş serpilmiş evlenme çağına geldiğinde çok yakışıklı Trakyalı bir delikanlıyla baş göz edilmiş. Hemen akabinde genç çiftin ilk çocuğu doğmuş, o da bir kız çocuğu imiş...
Şimdilerde bu kız çocuğu anlatır dururmuş anneannesinin evinde yaşadığı, öğrendiği müthiş hayat bilgisini...İlk kez anneannesinin evinde görmüşmüş 'mum çiçeği'ni..Mum çiçeği bir sarmaşık gibi sararmış odanın kapı pervazını ve eski radyonun durduğu rafın ayaklarını. Koyu yeşil, etli yaprakları varmış, bir küçük yumrudan bir düzine çiçek çıkarmış. Her bir çiçek nasıl narin, nasıl da zarifmiş, o minicik çiçeklerin her biri sanki balmumundan yapılmış, kar gibi beyaz taç yapraklı ve ortası bordomsu damarlarla belirginleşirmiş. Mum çiçeği açmaya başladığında ortaya yayılan kokunun insanın burnundan çıkması mümkün olmazmış, zaten kimse de uzaklaşmak istemezmiş ne çiçekten ne de kokusundan..
Genç çiftin küçük kızı anneannesini, dedesini ve büyük halasını cennete gönderdikten sonra bile hiç bir yerde görememiş Mum çiçeğini ve anneanesi ile dedesine ithafen bu kolyeye bu adı vermiş, taşıyacak olan şahsa, derin anlamlar, dolu dolu sevgiler ve koskocaman anılar anlatacak..

5 yorum:

  1. Bizde mum çiçeği vaaar, ama artık hiç açmıyoooo :(
    Gerçekten muhteşem kokar, özellikle geceleri....
    Takın için birşey demiyorum :))

    YanıtlaSil
  2. Sağol cicim, zaten takı hariç söylemediğin şey kalmamış sağol:) her biri orjinaline uygun düzeltilmiştir, bu gün diğer bağlı linkleri düzelttimdi onları atlamışım demek:)teşekkürler canım benim.

    YanıtlaSil
  3. Gördüğüm takılarınızın içinde en çok beğendiğim takı bu oldu. Tam sevdiğim zarafette. Tebrikler:))

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Nedret hanım.

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir anlatım bu... Gözlerim doldu! Mum çiçeğini merak ettim. Kolyeyi beğendim. Muhacir olmanın ne çok şey öğrettiğini tekrar hatırladım. Elinize, dilinize, bloğunuza sağlık Müge Arıkan!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...